Bir spor branşı düşünün ki, büyük bir göç ve mücadele hikayesiyle temellerini atmış olsun. Adı: Muay Thai. Nam-ı diğer Tayland boksu…

Taylandlıların, Çin’in güneyinden göç etmeleri ile başlayan bu hikayede, göç sırasında büyük direnişle karşı karşıya gelen halk, hayatta kalmak için büyük mücadeleler vermiş. Bu mücadeleler sonucunda ise kılıç, mızrak, ok ve yay gibi eski zaman silahlarına karşı daha pratik olabilecek bir savunma sanatı geliştirilmiş. Dirsekler, yumruklar, dizler ve ayaklarla gelişim gösteren bu dövüş sanatı, Tayland halkı tarafından savaşlarda kullanılmış ve işe yaramış.

Geçmişi 2000 bin yıl öncesine kadar dayanan Tayland Boksu, bir savaş sanatı olmanın ötesinde, yaşam biçimi olarak öğretilmeye başlanmış. Myan Mar, Kamboçya, Laos gibi güneydoğu Asya ülkelerinde uygulanan Tayland Boksu’nda ilk yarışlar ise 1697 ile 1709 yılları arasında Siam Kralı Parchao Sua tarafından ülke genelinde yapılmış…

1700’lü yıllara kadar yarışların yapıldığı bu boks branşının kurallarının belirlenmesi ise 1930 yılında, 20 ülkenin bir araya gelip eldivenleri takması ile gerçekleşmiş. Kaidelerin belirlenmesinin ardından ise kendi içerisinde 3’e ayrılmış Tayland Boksu.

İlki, silahlı savunma sanatı Muay Boran, ikincisi yarışma ring sporu Muay Thai ve üçüncüsü danslı aeorobik fitness olan Muay Aeorobik.

Bizim bu yazımızda ele alacağımız Tayland Boksu ise dünyanın popüler ring sporları arasında yer alan Muay Thai olacak.

muaythai

Muay Thai Teknikleri 

Saldırıların, eller, dirsekler ve dizlerle gelişen teknikler ile gerçekleşmekte olduğu Muay Thai’de, tekme ise yumruk ve blokların hepsinde tüm beden ile kalçanın dönüşüyle beraber kullanılıyor.

Tam temaslı karşılaşmaların yaşandığı bu sporda, etkili teknik, strateji ve defans olguları da evrim geçirerek, sert ve otantik bir duruş ortaya çıkartıyor. Fakat şunu özellikle belirtmekte fayda var ki, Muay Thai’de asıl iş kondisyonda bitiyor.

Ring koşulları nedeniyle sertlik ve kondisyonun öneme sahip olduğu bu sporda, koşu, gölge boksu, vücut direncine dayalı egzersizler, ip atlama, sağlık topu egzersizleri, karın kasları egzersizleri ve bazı durumlarda da ağırlık antrenmanı gibi çalışmalar uygulanarak, bedenin ringde iyi bir mücadele vermesi için hazırlıklar yapılıyor.

Hazırlıklarını yapan dövüşçüler ise müsabaka öncesinde dini ve ısınma amaçlı belirli seramoni danslarını sunuyorlar.

muaythai2

Muay Thai’de 8 Organ Dövüşü 

Muay Thai ile ilgilendiyseniz mutlaka ‘8 organ dövüşü’ hakkında da bir duyum almışsınızdır. Aslında bu dövüş stilinin temelinin de yine 2000 yıl öncesine dayandığını söyleyebiliriz. Yukarıda belirttiğim üzere, Muay Thai, Taylandlıların kendi bedenlerini kullanarak pratik bir savunma sanatı geliştirmesi üzerine oluşan bir spor olmuş. İşte diz, dirsek, yumruk ve tekme vuruşları nedeniyle de dövüşün tekniğine ‘8 organ dövüşü’ ismi verilmiş. Hatta bazı durumlarda Geleneksel Muay Thai, Muay Boran ve Bando sistemlerinde kafa vuruşları tekniklerinin de işin içine girmesiyle ‘9 organ sistemi’ adını almış.

“Peki Muay Thai ile Geleneksel Muay Thai arasındaki fark ne? “ dediğinizi duyar gibiyim. Ona da şu şekilde açıklık getirebiliriz;

Geleneksel Muay Thai’de daha çok teknik bölümlere ağırlık veriliyor. Bu süreçte dövüşçüler, küçük hedef odaklı ve yer güreşi, kilit, sabitleme, kafa vuruşları şeklinde birbirinden farklı çalışmalara imza atıyorlar. Bu antrenmanların sonunda ise yeteneklerini ellerine sarmış oldukları bandajla sergiliyorlar…

Türkiye’de Muay Thai 

Savunma sanatlarıyla son derece yakından ilgili olan Türkiye’de Muay Thai Spor Dalı, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü tarafından 31.12.2002 tarihinde alınan karar doğrultusunda Karate Federasyonu başkanlığına bağlanarak resmi faaliyetlerine başlamıştır. Kendine ait bir federasyona sahip olmamasına rağmen, Türkiye’nin 7 bölgesinden 50-60 ilden yaklaşık 15 bin lisanslı, 20 binden fazla da özel spor okulu sporcularına sahip olan bu branşımızda, 1,150 Muay Thai sporcu lisanslı, 300’e yakın da lisanslı antrenör yer alıyor.

Bir cevap yazın