Kick boks denildiğinde akıllara ilk gelen şeylerden biri her ne kadar kuşak dereceleri olsa da aslında sporun temelinde kuşak ya da kemer sistemi bulunmuyor. Fakat yönetmeliğin yayınlanmasının hemen ardından kemer uygulamasına geçiş yapılarak, derecelendirmelerin yer aldığı kuşak sistemi getirilmiş. Bu sistem getirildikten sonra ise müsabakalar için belirli kuşak derecesi mecburiyeti eklenmiş. Peki kick boks sporuna başlayanlar için kuşak derecelendirmelerinde nasıl bir yol izleniyor? Gelin beraber adım adım ilerleyelim…

Öncelikle şunu belirtmekte fayda var ki, yeni kuşak dereceleri, 3’er ay arayla yapılan sınavlarla belirleniyor ve belirlenen yeni derece ise bilgisayar sistemi üzerinden Türkiye Kick Boks Federasyonu’na yapılan kemer bildirimi ile tanımlanıyor. Kick boks sporcularını yakından ilgilendiren kuşaklar ise 7 derecede değerlendiriliyor. Bu dereceler şu şekilde:

  • 7’inci derece beyaz kuşak
  • 6’ıncı derece sarı kuşak
  • 5’inci derece yeşil kuşak
  • 4’üncü derece mavi kuşak
  • 3’üncü derece turuncu kuşak
  • 2’inci derece açık kahverengi kuşak
  • 1’inci derece koyu kahverengi kuşak
kick box 1

Kick Boksta Kuşak Değişimi

Spora beyaz kuşaktan başlayan ve üç aylık bekleme sürelerini tamamlayan sporcuların, bir üst dereceye yükselmesi için sporculuğu faal bir şekilde devam ettirmeleri gerekiyor. Kick boksa devam eden ve 3 aylık sürecin ardından 6’ıncı derece kuşak sınavına girmek isteyen dövüşçülerin de sarı kuşağa yükselebilmek için teknik sınavdan geçmesi ve başarılı bir sonuç alması beklenir. Bu sınavlarda dövüşçülerden yapılması istenilenlere gelecek olursak sınavların sırayla aşağıdaki gibi olduğunu söyleyebiliriz.

Sarı Kuşak Sınavı

Kick boksa başlayan ve 3 ay boyunca aktif bir şekilde spor yapan dövüşçünün ilk hedefi, 6’ıncı derece sarı kuşaktır. İlk sınavda sarı kuşak için dövüşçüden istenenler şöyledir;

  • Selamlama, fizik, kondisyon, denge, estetik, temel yumruk ve ayak teknikleri, kick boksun tanımı, salın dışında ve içinde davranışlar, ayak ve yumruk tekniklerinin isimleri ve Türkçe anlamları.

Yeşil Kuşak Sınavı

Sınavı geçip, sarı kuşakta 3 ay boyunca faal bir şekilde sporculuğunu sürdüren dövüşçüler, bundan sonraki adımda 5. derece yeşil kuşak için sınava girerler. Yeşil kuşak için dövüşçünün gireceği teknik sınavda ise şunlar istenmektedir;

  • Selamlama, fizik, kondisyon, denge, estetik, temel yumruk ve ayak teknikleri, hareket halindeyken tekme vuruşu kombinasyonu, müsabaka kuralları, genel olarak kick boks kültürü, gölge boksu, ring oyunu.

Mavi Kuşak Sınavı

Yeşil kuşakta 3 ay boyunca aktif bir şekilde sporcu hayatını sürdüren dövüşçülerin bundan sonraki adımda hedefinde mavi kuşak yer alır. 4. derece mavi kuşak edinebilmek için girilen teknik sınavda istenilenler şöyledir;

  • Fizik, selamla, kondisyon, estetik, denge, temel ayak ve yumruk teknikleri, hareket halindeyken yumruk ve tekme atma kombinasyonları, ring oyunu, gölge boksu, genel kick boks kültürü, müsabaka, müsabaka kuralları, müzikli form.
kick box2 1

Turuncu Kuşak Sınavı

Derecelendirmelerin ve kuşakların yer aldığı kick boksta, sporcuların hedefi her zaman daha iyisi olmaktır. Bu yolda ilerlemek adına mavi kuşakta 3 ayını tamamlayan ve 3. derece turuncu kuşağı elde etmek isteyenlerin gireceği teknik sınavın içeriğinde ise şunlar yer alır;

  • Selamlama, fizik, kondisyon, estetik, denge, temel yumruk ve ayak teknikleri, hareket halinde tekme ve yumruk atma kombinasyonu, ring oyunu, gölge boksu, genel kick boks kültürü, süpürme teknikleri, müsabaka, müsabaka kuralları, müzikli form, genel antrenman bilgileri.

Açık Kahverengi Kuşak Sınavı

Kick boksta kahverengi kuşak sahibi olmanın dövüşçüler açısından önemli olduğunu hemen herkes bilir. Turuncu kuşakta 3 ay boyunca aktif spor hayatını sürdüren dövüşçüler ise ilk adımda 2. derece açık kahverengi kuşak için teknik sınavdan geçerler. Bu sınavda sporcuların sorumlu olduğu şeyler şöyledir;

  • Denge, fizik, estetik, kondisyon, selamlama, temel yumruk ve ayak hareketleri, hareket halindeyken yumruk ve tekme atma becerileri, ring oyunu, gölge boksu, genel kick boks kültürü, süpürme teknikleri, müsabaka kuralları, müzikli form, müsabaka, genel antrenman bilgisi, teknik taktik bilgisi, serbest yumruk ve ayak tekniğiyle ellik çalışması.

Koyu Kahverengi Kuşak Sınavı

Derecelendirmelerde en üst sırada yer alan ve koyu kahverengi kuşak gerektiren 1. derece için sporcunun gireceği sınavda bakılacaklar ise şu şekildedir;

  • Fizik, selamlama, denge, estetik, temel yumruk ayak tekniği, hareket halinde tekme ve yumruk atma kombinasyonu, ring oyunu, gölge boksu, genel kick boks kültürü, süpürme tekniği, teknik ve taktik bilgisi, genel antrenman bilgileri, müzikli soft, serbest ayak ya da yumrukla ellik çalışması.

Koyu kahverengi kuşakta 3 ay boyunca aktif bir şekilde sporcu hayatını sürdüren dövüşçüler, bundan sonraki adımda siyah kuşak müsabakasına girebilirler. Fakat müsabakaya giriş hakkı elde edebilmek için sporcunun 16 yaşını doldurmaları gerekmektedir.

/*54745756836*/

Related Posts

Bir cevap yazın