Savunma sporu denilince akla gelen sporların başında gelir Kick Boks. Yumruk, tekme, diz ve sınırlı clinch uygulamalarının bir araya gelmesiyle oluşan bu sporda, yalnızca iki şey konuşur: Güç ve tecrübe.
Tam temaslı bir mücadele sporunun yanı sıra egzersiz sistemi olarak da uygulanabilen Kick Boks’un tarihi her ne kadar net olarak bilinmese de Tayland’a dayandığı düşünülmektedir.
Tekme ve yumruk teknikleri içerdiği için mutlaka eldiven, kask ve dişlik kullanılması gereken bu savunma sporunda, uzmanlaşmak ise doğru bir eğitim almak ve kurallara uygun hareket ederek gücü kullanabilmeyi öğrenmekten geçer…
Her oyunun bir kuralı vardır. Kurallarıyla bütünleşen Kick Boks’un ring kuralları ise şu şekildedir:
- Öncelikle adil dövüş sağlamak adına dövüşçülerin aynı ağırlık kategorisinde olmaları gerekmektedir.
- Aynı ağırlık kategorisinde olan iki dövüşçünün, hakemin talimatlarını dinledikten sonra eldivene dokunmaları ile dövüş başlar.
- Genellikle 3 dakika süren rauntlar arasında 1 dakikalık mola yapılır.
- Rauntlarda amaç, yumruk ve tekme kullanarak rakibini nakavt etmektir. Bunun başarılamaması durumunda ise maçın galibi, hakem kararı neticesinde elde edilen puanlarla belirlenir.
- İki sporcunun aynı puana sahip olması halinde ise maç berabere sonuçlanır.
Kick Boks Branşları
Teknik ve uygulama alanı sebebiyle kendi içerisinde farklı branşlara ayrılan Kick Boks, toplamda 7 branşa sahip olmasıyla biliniyor. Bu 7 branş içerisinden 3’ü ise tatemi olarak isimlendiriliyor. Tatemi branşları ise 6×6 veya 8×8 ölçüler arasındaki yer minderinde yapılıyor. Kick Boks’un sahip olduğu branşlar ise şöyle;
- Ligth Contact (tatemi)
- Point Fighting (tatemi)
- Low Kick
- K1 Rules
- Full Contact
- Kick Light (tatemi)
- Müzikli Form
Kick Boks Kuşakları
Aslında temelinde kemer ya da kuşak bulunmayan Kick Boks sporunda, yönetmelik yayınlandıktan itibaren kemer uygulamasına geçiş yapılmış. 3 ay arayla yapılan Kick Boks kemer sınavlarının ardından ise sonuçlar, bilgisayar sistemi üzerinden Türkiye Kick Boks Federasyonu’na kemer bildirimi ile gerçekleştirilmeye başlanmış. Fakat şunu belirtmekte fayda var ki, Kick Boks’ta kuşaklar arası geçiş yapmak ve bir sonraki kuşağa yükselmek için gerekli sınavın ardından, diğer sınava girmeye hak kazanmak gerekiyor.
Her bir sınavdan sonra ise diğer sınava girebilmek için 3 ay bekleme süresinin tamamlanması isteniyor. Bundan sonraki süreçte ise sporcuların tek hedefi koyu kahverengi kuşağı beline bağlamak oluyor… Kick Boks’a başladıktan sonraki süreçte 7 derecede değerlendirilen kuşaklar ise şöyle sıralanıyor;
- 7’inci derece beyaz kuşak
- 6’ıncı derece sarı kuşak
- 5’inci derece yeşil kuşak
- 4’üncü derece mavi kuşak
- 3’üncü derece turuncu kuşak
- 2’inci derece açık kahverengi kuşak
- 1’inci derece koyu kahverengi kuşak
Kick Boks Faydaları
Her sporda olduğu gibi Kick Boks’un da insan bedenine olan faydasının çok fazla olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle, kondisyon, özgüven, stres gibi problemlerle karşı karşıya gelenlere faydalı olan bu sporun faydalarını da şu şekilde sıralayabiliriz:
- Strese karşı olumlu etkileri bulunmaktadır
- Vücuttaki bütün kasları çalıştırır
- El, göz, ayak koordinasyonu ve uyumuna katkı sağlar
- Yüksek kalori harcanmasında etkilidir
- Vücuttaki esnekliği artırmaktadır
- Endorfin (mutluluk hormonu) sağlanmasına neden olur
- Reflekslerin gelişmesine katkıda bulunur
- Terleme ile toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur
- Kişinin kendine olan güveninin artmasında etkilidir
- Kalp atış hızını yükselttiği için vücuda normalden daha fazla oksijen girmesini sağlar
Türkiye’de Kick Boks
Kick Boks sporcuları çok iyi bilir ki, Türkiye’de sporun federasyonlaşması pek de kolay olmamış. 1980 yılından itibaren bazı salonlarda gayri resmi bir şekilde derslerin verilmesiyle başlayan Türkiye’de Kick Boks hikayesi, 1994 yılında Türkiye Boks Federasyonu Başkanlığı bünyesinde Semi Contact, Light Contact ve Full Contact branşları ile faaliyetlerine başlamış. Aynı yıl ilk Türkiye Boks Şampiyonası Ankara’da Atatürk Spor Salonu’nda büyük bir katılımla gerçekleşirken, Türk Milli Takımı da ilk defa IAKSA’nın 1996 yılında Avusturya’nın Graz şehrinde düzenlenen Avrupa Kick Boks Şampiyonası’na katılmış.
Gerek ulusal gerekse de uluslararası çok büyük başarıların elde edildiği Kick Boks sporunda şimdi ise 190 binden fazla lisanslı sporcumuz bulunuyor.
/*54745756836*/